s

Zatvor kod djece – kako im pomoći kod tvrde stolice

Zatvor kod djece ili tvrda stolica česta je pojava u dječjoj dobi, osobito do navršene šeste godine djeteta. Problemi sa tvrdom stolicom najčešće pogađaju djecu između druge i četvrte godine, a mogu se nastaviti i u odrasloj dobi. Govorimo o otprilike od 3 do 5 posto djece koja će se u nekom razdoblju svog života susresti sa zatvorom. Manifestira se tvrdom ili neredovitom stolicom, a u tim slučajevima možemo pričati o zatvoru.

Dijete u toj dobi još ne može samostalno preuzeti kontrolu nad svojim tijelom i protumačiti znakove koje mu ono signalizira, stoga se preporučuje da ne zanemarujete moguće znakove zatvora.

Budući da je svaka osoba individua za sebe, tako je i dijete. Ono što će jednom odgovarati, možda neće drugom. U nastavku donosimo upute kako pomoći kod tvrde stolice – pokušajte primijeniti sve navedeno jer neki od postupaka će sigurno pomoći.

Kako se manifestira zatvor kod djece

Probava djece u prvim mjesecima još nije razvijena u potpunosti. Upravo zbog toga tada može doći do grčeva koji se mogu pojaviti kod tek novorođene djece. U prvoj godini života dijete ima više kašastih stolica dnevno. S vremenom se broj stolica smanjuje, a njezina konzistencija postaje tvrđa.

Postoje varijacije u konzistenciji i učestalosti stolice koje možemo smatrati normalnima. Neka djeca mogu imati i po nekoliko stolica dnevno, dok druga mogu imati jednu stolicu dnevno ili tek svaka dva do tri dana.

No, u slučaju da dijete nije imalo stolicu četiri dana ili više, možemo govoriti o zatvoru. U tim slučajevima stolica je tvrda, većeg volumena i suha. Što se ona duže zadržava unutar debelog crijeva, teže ju je istisnuti, a sve je nerijetko popraćeno i bolovima.

Zatvor kod djece s vremenom može utjecati na psihičko stanje djeteta pa se kod sljedećeg nagona za stolicom može javiti strah, nemir i pokušaj zadržavanja stolice. Dijete zna da uskoro slijedi bolan proces pa s obzirom na to pokušava na sve načine zadržati stolicu. Time dolazi do začaranog kruga, a ako to nije prepoznato na vrijeme stanje postaje kronično.

dijete-sjedi-na-kahlici

Stolica postaje sve više tvrda i suha, a kako u debelo crijevo dospijeva i novi sadržaj, ono se proširuje. Time se smanjuje osjećaj nagona za stolicom, a istovremeno dijete shvaća da će unosom hrane smanjiti i količinu odlazaka na toalet pa dolazi do smanjenog apetita.

Prema preporuci Europskog gastroenterološkog društva ako pojava stolice izostane dva tjedna, riječ je o kritičnom razdoblju čijem bi se liječenju trebalo pristupiti odmah.

Zatvor kod djece možete prepoznati po:

  • tvrdoj stolici u trajanju od minimalno tri dana
  • teškom izbacivanju stolice uz primjetne bolove koji su vidljivi kroz izraze lica djeteta
  • nedostatku apetita
  • nadutosti
  • manjim volumenom stolice u odnosu na unos hrane tijekom dana
  • “lažnim” proljevom – naizmjenično se pojavljuje tvrda i vodena stolica

Zašto dolazi do zatvora

Kako djeca odrastaju, tako se susreću s novim izazovima i situacijama u životu. Često se javlja nesigurnost kod pojave problema s kojima se do tada nisu susrela, a sljedeće donosi i promjenu ponašanja.

Dijete zna da se susreće s problemom, ali ne zna kako si učinkovito pomoći. U ovom slučaju ne zna kako postići pražnjenje crijeva i izbaciti stolicu. Osvijestite ovo stanje što prije kako biste pomogli djetetu i podučili ga o zdravim navikama.

Za početak, važno je razlikovati organski i funkcionalni zatvor kako bismo mogli odlučiti kako pomoći djetetu. Organski zatvor jako je rijedak, javlja se u svega 5 posto slučajeva, a izazvan je težim tegobama kada će liječnik propisati kako liječiti uzrok bolesti. U ovom slučaju tvrda stolica je simptom neke druge bolesti.

No, ono što je puno češće jest funkcionalni zatvor koji može biti povezan s nepravilnom prehranom, premalim unosom vode, a ponekad i stresnim situacijama u kojima se dijete trenutno nalazi. Iako je kvaliteta života djeteta u tim situacijama prilično narušena, važno je znati da stanje funkcionalnog zatvora možete ublažiti prirodno, a često i vrlo brzo uz prave metode.

Što dovodi do zatvora kod djece

U nastavku donosimo neke od najčešćih čimbenika zašto dolazi do zatvora, a to su:

  • nedovoljan unos vode – kao što je slučaj i kod odraslih, tako je i kod djece, nedovoljan unos vode najčešće se povezuje s tvrdom stolicom.
  • nepravilna prehrana – ako dijete konzumira veliku količinu pekarskih proizvoda, proizvode od bijelog brašna te puno slatkiša, vjerojatno će imati problema s probavom. Važno je u prehranu uključiti dovoljnu količinu vlakana koji mogu pomoći u postizanju mekše stolice.
  • stres – javlja se često kada djeca promjene okolinu, kod uvođenja nove rutine kao, primjerice, odlaska u vrtić ili u školu ili događajima iz djetetova privatnog okruženja, odnosno iz obitelji.
  • nedovoljno kretanja – sjedilački način života i nedovoljno kretanja može dovesti do pojave “lijenih crijeva”. Potaknite dijete na fizičku aktivnost jer će se time potaknuti i mogućnost pražnjenja crijeva.

Kako ublažiti tvrdu stolicu kod djece

U nastavku donosimo savjete kako na jednostavan način ublažiti tvrdu stolicu kod djece.

Povećajte unos vlakana

Za početak djetetu ponudite pravilnu i raznovrsnu prehranu koja je bazirana na dovoljnom unosu žitarica, voća i povrća te vlakana. Kod odabira prehrane kod tvrde stolice birajte suho voće, bademe, chia i lanene sjemenke.

Prema preporuci Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu djetetu je potrebno osigurati dovoljan unos vlakana (19 g za djecu do treće godine, 25 g za djecu od četvrte do osme godine i oko 30 g za djecu stariju od osam godina).

dijete-i-mama-pripremaju-obrok

vlakna-u-prehrani-djece-za-tvrdu-stolicu

Hrana bogata masnoćama usporit će probavu, kao i slatkiši, velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda te rafinirani proizvodi.

Obratite pozornost na unos tekućine

Ne zaboravite da vlakna pomažu jedino u situacijama kada ih prati i dovoljan unos vode. U protivnom zatvor se može i pogoršati. Izbjegavajte djetetu davati slatke i gazirane napitke, a zamijenite ih vodom, čajevima i juhama.

dijete-pije-vodu

Kako bi dijete zadovoljilo potrebni dnevni unos vode, ponudite mu četiri do šest čaša vode dnevno do osme godine te šest do osam čaša vode nakon osme godine.

Omogućite djetetu dovoljno kretanja

Osim pravilne prehrane i dovoljnog unosa vode, na pravilno funkcioniranje stolice utječe i tjelesna aktivnost. Ponudite djetetu da odabere kojim će se sportom baviti, a osim što će tjelesna aktivnost utjecati na cjelokupno zdravlje, pogodovat će i pokretanju crijeva.

djevojcice-u-igri-na-otvorenom

Naučite dijete kako ostvariti dobar položaj na toaletu

U trenucima kada dijete odlazi na toalet, budite sigurni da sjedi pravilnom položaju na WC školjci. Noge djeteta moraju imati čvrsto uporište na podu, odnosno ono mora imati položene noge s cijelim stopalima na podu.

pravilan-polozaj-djeteta-na-toaletu

Naučite dijete rutini odlazaka na toalet

Imajte na umu da bi bilo dobro da dijete razvije rutinu odlazaka na toalet, odnosno da nuždu obavlja svaki put u približno isto vrijeme. Djeca će obično nuždu obavljati nakon većeg obroka pa ih u tom slučaju 15 do 30 minuta nakon ručka podsjetite na toalet. Bit će dovoljno da sjede desetak minuta na WC školjci, a ako sve rezultira pojavom stolice, nagradite ih i pohvalite za trud.

Često dijete ne želi veliku nuždu obavljati u vrtiću ili školi pa s vremenom nauči zaustaviti stolicu što dovodi do zatvora. Razgovarajte s djetetom i spomenite da se radi o prirodnoj pojavi.

Potražite pomoć u Laksolu koji ne uzrokuje navikavanje

Kod problema zatvora kod djece birajte Nutripharm® Laksol vrećice za djecu od dvije godine, a za tvrdu stolicu kod djece od 6 mjeseci pogodan je Nutripharm® Laksol Baby. Ovi medicinski proizvodi laksativnog učinka sa sadržajem makrogola 3350 reguliraju rad crijeva potpuno prirodno. Važno je naglasiti da se eliminira stolicom, ne fermentira se i ne apsorbira u organizmu te ne iritira sluznicu.

Zahvaljujući tome što veže vodu, omekšava stolicu i olakšava pražnjenje crijeva bez abdominalne boli i grčeva te hitnih stanja. Njegova učinkovitost ne smanjuje se tijekom duže upotrebe.

Prepoznajte tvrdu stolicu kod djece na vrijeme i pokušajte uvesti zdrave navike koje će višestruko pomoći vašem djetetu. U slučaju da zatvor kod djece potraje, javite se svom pedijatru koji će nakon pregleda ustanoviti je li potrebno učiniti dodatne pretrage.

Autor: M.L., Foto: Canva